vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Pico de las Nieves-zuid

CyclingUp: Pico de las Nieves-zuid

Regio: Gran Canaria
Zwaarte: 1445 kip
Hoogtemeters: 2248
Steilste kilometer: 10.0%

Steilste 250 m: 12%
Voet: 55 m    Top: 1939 m
Gemiddelde helling: 4.0%
Lengte: 46.6 km

Vanuit: Playa del Inglés
Staat van de weg (2022): redelijk
Andere racefietsers: 10-25 per uur
Motorvoertuigen: 60-180 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (3/5)
Restaurant of café bij top: nee

FOTO'S    
SW NE LF W NW ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Pico de las Nieves-zuid

Profiel Pico de las Nieves-zuid

Van alle klimmen naar de Pico de las Nieves is deze vanuit Playa del Inglés de langste (46,6 kilometer). Vervelend druk vond ik het verkeer niet maar deze beklimming is wel aanzienlijk drukker dan de meeste andere, die ik op Gran Canaria gefietst heb. De beschrijving bestaat uit drie delen.

In de eerste 24 kilometer van Playa del Inglés (55 m) tot San Bartolomé de Tirajana (890 m) loopt de goed geplaveide (in 2022) weg (GC-60) meestal door een van zuid naar noord lopend dal. De eerste 8 kilometer (3-9%) in een woestijnachtig landschap zijn wat saai maar dan volgt een zeer fraaie afdaling (122 hoogtemeters) vanaf de Degollada de las Yeguas (Pas van de Merries) naar het al genoemde dal. Het dal is ingeklemd tussen steile bergen en de weg slingert langs de rotswand aan de oostelijke zijde neerwaarts. Wie goed kijkt kan al vanaf de Degollada de las Yeguas op de kam aan het einde van het dal het doel van de rit zien liggen (links van de masten op de kam). Na de afdaling loopt de weg weer geleidelijk omhoog. Het lastigste (6-8%) zijn de vier, van een aantal haarspeldbochten voorziene kilometers na Fataga. Daarna resteren nog drie kilometer tot San Bartolomé. Deze lopen grotendeels door een bos, beginnen gemakkelijk klimmend (1-3%) en vergen in de afdaling na de Alto de Fataga (verlies van 63 hoogtemeters) geen enkele inspanning meer. De terrrasjes in San Bartolomé liggen er uitnodigend bij.

In het tweede stuk van de rit (San Bartolomé-Ayacata; ruim 11 kilometer lang) is het wegdek beroerd (in 2022). Ook kan het lastig zijn dat de zon hier meestal weer vrij spel heeft. In de eerste zes kilometer, die eindigen op de Degollada de Cruz Grande, gaat het gestadig omhoog (meestal 6-8%). Daarna stelt het klimmen (maximaal 3%) tot Ayacata (1310 m) weinig voor. Bij de nadering van Ayacata wordt het landschap indrukwekkender dankzij steile, ruige bergen.

In Ayacata slaan we rechtsaf richting de Pico de las Nieves (GC-600). Er resteren nog een kleine 12 kilometer tot de top (1939 m). In de eerste 3 kilometer, tot de parkeerplaats nabij de Roque Nubio, is de helling van de opnieuw beroerd geasfalteerde weg aanzienlijk (8-10%). Fraaie bergen omringen de weg. Na de parkeerplaats is alles anders. Het landschap wordt eerder glooiend dan steil en een bos met hoge naaldbomen vervangt de lage vegetatie. De weg is in het algemeen veel minder steil, daalt soms wat af maar herbergt ook nog enkele steile stroken (twee 250 meter stroken van 11%). Na het verlaten van de GC-600 is het wegdek weer in zeer goede staat. Bij helder weer kan men vanaf de top het eiland overzien.


Profiel Pico de las Nieves-zuid Pico de las Nieves-zuid

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!