vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Pico de las Nieves-noordwest

CyclingUp: Pico de las Nieves-noordwest

Regio: Gran Canaria
Zwaarte: 1311 kip
Hoogtemeters: 1817
Steilste kilometer: 12.4%

Steilste 250 m: 14%
Voet: 427 m    Top: 1939 m
Gemiddelde helling: 4.3%
Lengte: 35.4 km

Vanuit: Embalse del Parralillo
Staat van de weg (2022): goed
Andere racefietsers: 1-5 per uur
Motorvoertuigen: 30-60 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (3/5)
Restaurant of café bij top: nee

FOTO'S    
SW NE LF W S ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Pico de las Nieves-noordwest

Profiel Pico de las Nieves-noordwest

Deze klim naar de Pico de las Nieves begint aan de Embalse (stuwmeer) del Parralillo en loopt via Artenara. De rit is zeer afwisselend, zowel wat betreft het landschap als wat betreft de steilheid van de weg. De beklimming zou eigenlijk in La Aldea de San Nicolás moeten beginnen maar helaas was de weg tussen La Aldea en het stuwmeer afgesloten toen ik op Gran Canaria verbleef. Daarom begint de rit op deze website aan het stuwmeer bij de splitsing van de hier beschreven klim en paralelle klim naar de Pico de las Nieves via El Carrizal en Ayacata. De beschrijving bestaat uit twee delen.

De afstand tussen het stuwmeer en Artenara bedraagt 16 kilometer. Daarvan zijn de eerste pakweg 5 kilometers over een weg met matig asfalt de fraaiste. Vegetatie is schaars maar zowel de nabij als de wat verder weg liggende bergen zijn steil, ruig en kleurrijk. Eerst gaat het een kilometer omlaag totdat men via een brug naar de andere kant van het dal oversteekt. Daar stijgt de weg eerst nog licht (4-5%) maar de daarop volgende 3 kilometer zijn lastiger (gemiddeld 8,5%). Er volgen 2 gemakkelijke kilometers (5-7%), waarin men het aan de voet van een steile rotswand gelegen Candelaria passeert. Het wegdek is nu veel beter. Daarna is het nog even bikkelen in een passage met vier haarspeldbochten (8-11%). Hiermee is het zwaarste werk voorlopig gedaan. Er resteren nog acht kilometer tot Artenara, waarin de helling variëert tussen -1 en 7%. De weg loopt hier voor een flink deel door het bos.

Tussen Artenara en de Pico de las Nieves (nog 19 kilometer) wordt het twee maal flink steil. Na 6 kilometer op en neer (meer neer dan op), slaan we bij een rotonde linksaf richting Cruz de Tejeda en volgen twee gemene kilometers (10-13%) over een wat drukkere, brede weg. Het zware werk maakt het lastig om van het prachtige panorama onder andere op het dorpje Tejeda en de daarachter liggende Roque Bentayga te genieten. In het resterende stuk tot de top variëert de helling behoorlijk. Vaak is het fietsen gemakkelijk, zoals in de drie kilometer na Tejeda (-2 tot 4%), waarin men bij helder weer in de verte de stad Las Palmas kan zien liggen. Onmiddelijk daarna duikt men de naaldbossen van het hoogste deel van het eiland in en volgt nog een steile kilometer van 10%. Er resteren dan nog 4 kilometer tot de Pico de las Nieves (0-8%). Bij helder weer kan men vanaf de top het eiland overzien.


Profiel Pico de las Nieves-noordwest Pico de las Nieves-noordwest

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!