vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Glandon-Croix de Fer-noord

CyclingUp: Glandon-Croix de Fer-noord

Regio: Franse Alpen
Zwaarte: 1289 kip
Hoogtemeters: 1636
Steilste kilometer: 11.1%

Steilste 250 m: 12%
Voet: 450 m    Top: 2067 m
Gemiddelde helling: 6.7%
Lengte: 24.0 km

Vanuit: St-Etienne-de-Cuines
Staat van de weg (2018): redelijk
Andere racefietsers: 10-25 per uur
Motorvoertuigen: 10-30 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (4/5)
Restaurant of café bij top: ja

FOTO'S    
W ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Glandon-Croix de Fer-noord

Profiel Glandon-Croix de Fer-noord

Deze beklimming begint bij de afslag van de D927 van de D1006, net ten noorden van Saint-Étienne-de-Cuines. Tot de Col du Glandon, 21 kilometer verderop, loopt de weg door het vrijwel rechte dal van de rivier de Glandon. De eerste twee kilometer door Saint-Étienne zijn gemakkelijk (maximaal 4%) maar dan volgt er een lang (8 kilometer), bochtig en vrij eentonig stuk met een helling van veelal 7%, dat ophoudt bij St-Colomban-des-Villards. Vanaf daar wordt de rit spannender met eerst nog weer drieeneenhalve kilometer, die niet zo zwaar zijn (0-8%). Vanaf La Chal wordt het dan echt steil. Terwijl de weg versmalt en heerlijk een bos doorkruist, variëert de helling tussen 8 en 11%. Na het verlaten van het bos, komt er veel uitzicht. Hier is het echt genieten op een weg met weinig verkeer, althans op de zonnige maandag in september toen ik hier fietste. Even is er een gemakkelijkere strook (5%) maar de laatste tweeeneenhalve kilometer tot de Glandon zijn uitputtend (9-11%), mede omdat er al zo veel arbeid verricht is. Na deze eerste col gaat het 14 hoogtemeters omlaag, dan linksaf bij de driesprong en volgen nog drie kilometer naar de Col de la Croix de Fer. Al met al is deze beklimming qua zwaarte (1289 kliminspanningspunten, oftewel kip), hoogtemeters (1636) en steilste kilometer (11,1%) bijna het equivalent van de beklimming van de Mont Ventoux vanuit Bédoin (1333 kip, 1602 m en 11,0%).


Profiel Glandon-Croix de Fer-noord Glandon-Croix de Fer-noord

Camping Les Erables. Tip! Ideaal uitgangspunt voor Col du Grand Colombier en Col de la Biche. Veel gastvrijheid en zwembad nabij.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!