vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
   

Croix de Fer (Glandon)-west

CyclingUp: Croix de Fer (Glandon)-west

Regio: Franse Alpen
Zwaarte: 1225 kip
Hoogtemeters: 1565
Steilste kilometer: 12.3%

Steilste 250 m: 14%
Voet: 711 m    Top: 2067 m
Gemiddelde helling: 4.2%
Lengte: 32.1 km

Vanuit: Rochetaillée
Staat van de weg (2015): goed
Andere racefietsers: 10-25 per uur
Motorvoertuigen: 10-30 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (4/5)
Restaurant of café bij top: ja

FOTO'S    VIDEO    
N ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Croix de Fer (Glandon)-west

Profiel Croix de Fer (Glandon)-west

De klim naar de Col de la Croix de Fer vanuit het zuid-westen is een behoorlijke klus. Hij is lang (32 kilometer), top en voet verschillen ruim 1350 hoogtemeters en daar komen nog eens 210 meter bij, die men onderweg afdaalt en dus ook weer op moet. De eerste acht kilometer zijn een makkie. Het beklimmen van de stuwdam van het Lac de Verney is niets vergeleken met wat er nog te wachten staat. Als de weg naar de linkerzijde van het dal buigt, gaat het feest echt beginnen. De weg loop bijna recht naar het noorden en klimt 480 meter in vijfeneenhalve kilometer. De steilste 500-meter-intervallen hebben een helling van 10%. In het dorp Le Rivier d'Allemond kan men op adem komen. Daarna volgt een steile afdaling (106 hoogtemeters) waarop het lastigste deel van de rit, door een nauw dal (Défilé de Maupas), begint. Deze passage telt vijf kilometer waarvan de steilste een helling heeft van ruim 12%. Net na de afdaling helt de weg zelfs 14% over een stuk van 250 meter. Gemakkelijker (6%) wordt het pas als de weg via twee haarspeldbochten naar een stuwdam klimt. De rest van de rit verloopt door een kaal berglandschap met hoge pieken op de achtergrond en telt nog negen kilometer. Echt zwaar is het niet meer, hoewel dit natuurlijk wel de bekende laatste loodjes zijn. Er is nog een afdaling van 75 meter en het steilste stukje (8%) ligt net voor de splitsing naat de Col du Glandon. Vanaf de splitsing is het nog tweeeneenhalve kilometer naar de Croix de Fer.

De Col du Glandon ligt op een steenworp afstand van de splitsing. Hij is lichter (1140 kliminspanningspunten oftewel kip en 1422 hoogtemeters) dan de Col de la Croix de Fer (1225 kip en 1565 meter).


Profiel Croix de Fer (Glandon)-west Croix de Fer (Glandon)-west

Camping Les Erables. Tip! Ideaal uitgangspunt voor Col du Grand Colombier en Col de la Biche. Veel gastvrijheid en zwembad nabij.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!