vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Alto de la Pandera-noord

CyclingUp: Alto de la Pandera-noord

Regio: Spanje
Zwaarte: 1015 kip
Hoogtemeters: 1328
Steilste kilometer: 13.4%

Steilste 250 m: 14%
Voet: 581 m    Top: 1828 m
Gemiddelde helling: 5.3%
Lengte: 23.5 km

Vanuit: Los Villares
Staat van de weg (2022): matig
Andere racefietsers: 10-25 per uur
Motorvoertuigen: <10 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (3/5)
Restaurant of café bij top: nee

FOTO'S    
S ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Alto de la Pandera-noord

Profiel Alto de la Pandera-noord

De klim naar de Alto de la Pandera vanuit Los Villares is vermoedelijk de zwaarste in de provincie Jaén. Dat komt vooral door het grote aantal hoogtemeters (1328) en door de zeer steile passage, die zo'n 4,5 kilometer voor de finish begint. In die passage worden in twee kilometer 246 hoogtemeters overbrugd. Dat komt neer op een gemiddelde helling van 12,3%. De rit bestaat uit een aanloop over de C-3221 en de A-6050, en daarna het echte klimwerk over een smal weggetje, min of meer over de kam van de berg naar een punt net onder de top. In de 15 kilometer lange aanloop vanuit Los Villares zitten bijna 600 hoogtemeters (582), voorwaar best een klus. Dankzij de begroeiing met onder andere brem vond ik het eerste deel van de aanloop, tot de grote bocht naar rechts bij de Urbanización la Pandera, het fraaiste deel van deze aanloop. De laatste 2,5 kilometer voor de Urbanización zijn de steilste van de aanloop (7-8%). Na de zijweg naar Fuensanta de Martos (JA-3301) is het voorlopig gedaan met het winnen van hoogte. Dat verandert definitief 3,5 kilometer verderop bij de afslag (zonder bordje) naar de Pandera. In de resterende 8,5 kilometer wordt het drie maal zeer steil. Eerst is er een strook van een kilometer lang van 10%. Daarna is het fietsen wat gemakkelijker (2,5 kilometer van 5-8%). Dan volgt die al genoemde zeer steile passage van 2 kilometer lang, weer een relatief gemakkelijk stuk (6-8%) en nog eens een strook van 250 meter van 13%. Ten slotte loopt de weg nog even steil omlaag en dan weer omhoog. Het asfalt eindigt bij een gesloten hek, zo'n 30 meter onder de top. In de laatste kilometers wordt men beloond met uitzicht in alle richtingen, onder andere op de Sierra Nevada.


Profiel Alto de la Pandera-noord Alto de la Pandera-noord

intoAsturias
Voor tochten in de prachtige en afwisselende natuur van Asturië.

Grazalema Cycling Adventures biedt fietstochten met gids en verhuurt racefietsen, MTB's en e-bikes in het prachtige Andalusië.

Camping Alpujarras in Laroles, langs de weg naar de Puerto de la Ragua, biedt prachtige uitzichten, groen gras, heerlijke maaltijden en veel gastvrijheid.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!