vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Télégraphe-Galibier-noord

CyclingUp: Télégraphe-Galibier-noord

Regio: Franse Alpen
Zwaarte: 1570 kip
Hoogtemeters: 2090
Steilste kilometer: 10.3%

Steilste 250 m: 12%
Voet: 715 m    Top: 2642 m
Gemiddelde helling: 5.5%
Lengte: 34.8 km

Vanuit: St-Michel-de-Maurienne
Staat van de weg (2016): redelijk
Andere racefietsers: >25 per uur
Motorvoertuigen: 60-180 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (4/5)
Restaurant of café bij top: nee

FOTO'S    
SE SW ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Télégraphe-Galibier-noord

Profiel Télégraphe-Galibier-noord

De Col du Galibier is een van de meest fameuze passen in de Franse Alpen. Dankzij zijn strategische positie is hij (tot en met 2018) al 57 keer opgenomen in het parcours van de Tour de France. Daarmee staat hij ruimschoots op kop in de Alpen. Ook de hoogte, met 2642 m is hij de nummer zes van de passen in de Alpen, maakt de Galibier populair. Als je vanuit het noorden (St-Michel-de-Maurienne) komt, moet je eerst de Col du Télégraphe over. Dat is al een behoorlijke klus op zich (851 hoogtemeters), die helaas niet echt de schoonheidsprijs wint omdat de weg vrij druk en breed is en vrijwel continu door het bos loop, zodat er weinig uitzicht is. Tussen kilometer 1 en 4,5 is de weg wat steiler (rond de 8%), daarna schommelt de helling tot aan de col rond de 7%. Een passage voor herstel ontbreekt hier maar wordt dan ruimschoots geboden door de afdaling van vijf kilometer lang, die de Col du Télégraphe scheidt van Valloire. In die afdaling gaan 165 hoogtemeters verloren. Dan volgt de Galibier zelf. De eerste tien kilometer vanaf Valloire tot Plan Lachat loopt de weg vrijwel recht naar het zuiden door een dal. De helling variëert hier behoorlijk maar komt nauwelijks boven de 8%. De laatste acht kilometer zijn zwaarder, meestal 8-9%, zonder tussendoor een stuk om wat te herstellen. Men rijdt hier door een fantastische entourage van hoge, ruige bergwanden. Een kilometer voor de pas slaan we linksaf omdat we niet door de tunnel mogen en willen. Er volgt nog een steil gedeelte (10-11%). Vanaf de pas is er in zuidelijke richting een adembenemend uitzicht op de met sneeuw en ijs bedekte toppen van de Écrins. Op dit moment (2018) is de combinatie Télégraphe-Galibier qua zwaarte de nummer drie op deze site en de nummer één van de Franse Alpen. Dat komt vooral door het grote aantal hoogtemeters (2089) en minder door de helling, die met een steilste kilometer van 10,3% wel meevalt.


Profiel Télégraphe-Galibier-noord Télégraphe-Galibier-noord

Camping Les Erables. Tip! Ideaal uitgangspunt voor Col du Grand Colombier en Col de la Biche. Veel gastvrijheid en zwembad nabij.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!