vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Col du Galibier-zuidwest

CyclingUp: Col du Galibier-zuidwest

Regio: Franse Alpen
Zwaarte: 1197 kip
Hoogtemeters: 1967
Steilste kilometer: 9.6%

Steilste 250 m: 14%
Voet: 743 m    Top: 2642 m
Gemiddelde helling: 4.4%
Lengte: 42.7 km

Vanuit: Le Clapier
Staat van de weg (2016): goed
Andere racefietsers: 10-25 per uur
Motorvoertuigen: 60-180 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (4/5)
Restaurant of café bij top: nee

FOTO'S    VIDEO    
SE N ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Col du Galibier-zuidwest

Profiel Col du Galibier-zuidwest

De Col du Galibier is een van de meest fameuze passen in de Franse Alpen. Dankzij zijn strategische positie is hij (tot en met 2016) al 56 keer opgenomen in het parcours van de Tour de France. Daarmee staat hij ruimschoots op kop in de Alpen. Ook de hoogte, met 2642 m is hij de nummer zes van de passen in de Alpen, maakt de Galibier populair. De beklimming vanuit het zuid-westen is erg lang (43 kilometer) en al met al goed zwaar (in 2016 op deze site rang 3 in de Franse Alpen). De laatste acht kilometer vanaf de Col du Lautaret vallen samen met de beklimming vanuit Briançon. De aanloop naar de Lautaret is echter landschappelijk veel fraaier dan de aanloop vanuit Briançon. Ook is de weg afwisselender met meer bochten. Ik laat de beklimming beginnen in Le Clapier, vanwaar hij over de D1091 richting Briançon loopt. Tot de stuwdam bij het Lac du Chambon na 8,5 kilometer worden netto 300 hoogtemeters gewonnen ondanks een afdaling van 65 hoogtemeters. Daarna volgt een bijna niet omhooglopend stuk langs de noordzijde van het meer, met dien verstande dat de route in 2016 tijdelijk verlegd was via een noodweg langs de andere zijde van het meer. Zo'n vier kilometer na het meer begint de weg weer wat serieuzer te stijgen. Tot de Lautaret zijn er nu nog 18 kilometer met een helling die varieert tussen de 2 en de 7%. Vervelend zijn enkele tunnels, die voor zo'n drukke weg slecht verlicht zijn. Neem dus zelf verlichting mee! Prachtig zijn de bergen ten zuiden van de weg na Villar d'Arêne. Vanaf de Lautaret wordt het wat steiler (veelal 5-8%). Het landschap is hier stenig en vanuit de klimmer gezien eigenlijk niet zo mooi. Vanuit de afdaler gezien is het landschap bijzonder fraai dankzij het uitzicht op de met sneeuw en ijs bedekte toppen van de Écrins. De laatste kilometer vanaf de ingang van de tunnel tot de pas is wel echt steil (9-13%).


Profiel Col du Galibier-zuidwest Col du Galibier-zuidwest

Camping Les Erables. Tip! Ideaal uitgangspunt voor Col du Grand Colombier en Col de la Biche. Veel gastvrijheid en zwembad nabij.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!