vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Col du Galibier-zuidoost

CyclingUp: Col du Galibier-zuidoost

Regio: Franse Alpen
Zwaarte: 783 kip
Hoogtemeters: 1412
Steilste kilometer: 9.6%

Steilste 250 m: 14%
Voet: 1260 m    Top: 2642 m
Gemiddelde helling: 4.0%
Lengte: 34.6 km

Vanuit: Briançon
Staat van de weg (2016): goed
Andere racefietsers: 5-10 per uur
Motorvoertuigen: >180 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (1/5)
Restaurant of café bij top: nee

FOTO'S    VIDEO    
N SW ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Col du Galibier-zuidoost

Profiel Col du Galibier-zuidoost

De Col du Galibier is een van de meest fameuze passen in de Franse Alpen. Dankzij zijn strategische positie is hij (tot en met 2016) al 56 keer opgenomen in het parcours van de Tour de France. Daarmee staat hij ruimschoots op kop in de Alpen. Ook de hoogte, met 2642 m is hij de nummer zes van de passen in de Alpen, maakt de Galibier populair. De klim naar de Galibier vanuit Briançon is lang (35 km) en zowel de minst zware als de minst fraaie van de drie opties. Hij bestaat uit twee delen, waarvan het tweede deel, de acht kilometer van de Col du Lautaret naar de Galibier, fraai is en het deel daarvoor noodzakelijk. De weg van Briançon naar de Lautaret is een doorgangsweg en dus druk. De eerste dertien kilometer tot Monetier-les-Bains mogen de naam klim eigenlijk niet dragen (maximaal 4% op de eerste paar honder meter na), voeren steeds weer door bebouwing en zijn echt druk. Na Monetier wordt het aardiger dankzij de bergen aan weerszijden van het dal en dankzij de helling van de weg, die tijdens de laatste tien kilometer voor de Lautaret bijna steeds 5% is. Saai is het wel. Daarna is de rit dus boeiender. Het wordt iets steiler (6-7%), wel nog steeds met weinig variatie. Alleen de laatste kilometer vanaf de ingang van de tunnel tot de pas is echt steil (ongeveer 11%). Vanaf de Lautaret is het landschap stenig en vanuit de klimmer gezien eigenlijk niet zo mooi. Vanuit de afdaler gezien is het landschap bijzonder fraai dankzij het uitzicht op de met sneeuw en ijs bedekte toppen van de Écrins.


Profiel Col du Galibier-zuidoost Col du Galibier-zuidoost

Camping Les Erables. Tip! Ideaal uitgangspunt voor Col du Grand Colombier en Col de la Biche. Veel gastvrijheid en zwembad nabij.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!