vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Alpe d'Huez-zuid

CyclingUp: Alpe d'Huez-zuid

Regio: Franse Alpen
Zwaarte: 959 kip
Hoogtemeters: 1116
Steilste kilometer: 10.8%

Steilste 250 m: 12%
Voet: 730 m    Top: 1840 m
Gemiddelde helling: 8.0%
Lengte: 13.8 km

Vanuit: Le Bourg-s'Oisans
Staat van de weg (2015): goed
Andere racefietsers: >25 per uur
Motorvoertuigen: 60-180 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (2/5)
Restaurant of café bij top: ja

FOTO'S    VIDEO    
W ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Alpe d'Huez-zuid

Profiel Alpe d'Huez-zuid

Is dit wereldwijd de bekendste klim voor fietsers? Of alleen in Nederland dankzij de 8 overwinningen door Nederlanders tijdens de Tour de France tussen 1967 en 1989 en dankzij de liefdadigheidsactie Alpe d'HuZes. In ieder geval komt men op de klim heel veel wielrenners tegen die het ook eens, of vaker, proberen. Een opvallend aspect aan de klim is de hemelsbrede afstand tussen start en finish. Dat zijn maar 4.5 kilometer voor ruim 1100 hoogtemeters. Om dat voor elkaar te krijgen liggen er 22 haarspeldbochten in de weg. Op het laatste stuk door het skidorp zelf na, is de steilheid van de klim vrij typisch voor de Alpen (veelal 8-9%). Iets lastiger is het eerste stuk tot na de vijfde haarspeldbocht met stijgingspercentages tot 11% voor de 500-meter-intervallen. Velen eindigen hun rit bij het begin van Alpe d'Huez maar laten daarmee de laatste anderhalve, vrij gemakkelijke (0-5%) kilometer van de Touretappe door het dorp liggen. Zonder dat laatste stuk is de beklimming 918 kliminspanningspunten en 1044 hoogtemeters waard. Ik kon het stuk door het dorp moeilijk vinden maar tussen alle andere borden hangen borden die de Tourroute aangeven.


Profiel Alpe d'Huez-zuid Alpe d'Huez-zuid

Camping Les Erables. Tip! Ideaal uitgangspunt voor Col du Grand Colombier en Col de la Biche. Veel gastvrijheid en zwembad nabij.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!