vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Gotthardpass-noord

CyclingUp: Gotthardpass-noord

Regio: Zwitserland
Zwaarte: 738 kip
Hoogtemeters: 1019
Steilste kilometer: 9.7%

Steilste 250 m: 11%
Voet: 1102 m    Top: 2106 m
Gemiddelde helling: 5.6%
Lengte: 17.8 km

Vanuit: Göschenen
Staat van de weg (2020): matig
Andere racefietsers: 0-1 per uur
Motorvoertuigen: 60-180 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (2/5)
Restaurant of café bij top: ja

FOTO'S     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Gotthardpass-noord

Profiel Gotthardpass-noord

De klim naar de Gotthardpas vanuit het noorden begint in Göschenen. Na een rustige aanloop van een kilometer (3-4%) gaat het scherp rechtsaf de hoofdweg op. De volgende drie kilometer fietst men door een steil dal, op zijn laatst is het zelfs een kloof, de zogenaamde Schöllenen. Deze was lange tijd een onoverkoombare hindernis voor de aanleg van een doorlopende weg over de Gotthard, totdat in 1198 de Teufelsbrücke tot stand kwam. In de Schöllenen is heel veel verkeer (en een treintje). Gelukkig kan men na de vierde haarspeldbocht (naar links buigend) de weg verlaten en verder fietsen over een meestal ruim van de weg gescheiden fietspad. Dat pad is vaak goed steil, zij het nooit langdurig. Hier ligt de steilste kilometer van de hele rit (9,7%). Na de Schöllenen verloopt de weg ongeveer vier kilometer lang bijna horizontaal. In dit stuk fietst men door Andermatt, waar het linksaf gaat naar de Oberalppas. Vanaf Andermatt gaat het naar Hospental, waar de weg weer series begint te stijgen. Er resteren nog ruim negen kilometer, die nergens steiler zijn dan 9%, tot de pas. De bergen aan beide kanten van de weg bestaan uit vele plukken grijze gneis met daartussen gras. Bomen en steile rotswanden ontbreken, zodat het landschap al met al een vrij kleurloos geheel is. Eerst gaat het over de brede, goed geasfalteerde hoofdweg maar de laatste drie kilometer koos ik voor de "oude weg". Het grootste deel daarvan blijkt met kasseien belegd te zijn. Dat zal wel authentiek zijn maar aangenaam fietsen is wat anders. De pas bevindt zich ongeveer een halve kilometer voor het duidelijk zichtbare Ospizio.

Men kan de hier voorgestelde klim verlengen door niet in Göschenen maar lager in het Reussdal in Amsteg te beginnen. Dat vergroot de afstand met 16,2 kilometers, de hoogtemeters met 623 en de zwaarte met 357 kliminspanningspunten.


Profiel Gotthardpass-noord Gotthardpass-noord

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!