vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Col de la Loze-west

CyclingUp: Col de la Loze-west

Regio: Franse Alpen
Zwaarte: 1448 kip
Hoogtemeters: 1679
Steilste kilometer: 12.2%

Steilste 250 m: 16%
Voet: 633 m    Top: 2307 m
Gemiddelde helling: 7.8%
Lengte: 21.4 km

Vanuit: Brides-les-Bains
Staat van de weg (2022): goed
Andere racefietsers: 10-25 per uur
Motorvoertuigen: <10 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (2/5)
Restaurant of café bij top: ja

FOTO'S    
E ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Col de la Loze-west

Profiel Col de la Loze-west

De klim vanuit Brides-les-Bains naar de Col de la Loze is vrij lang (ruim 21 kilometer) en overbrugt een groot aantal hoogtemeters (1674). De eerste 14,5 kilometer zijn niet zo spannend. De gemiddelde helling bedraagt 7,0% en pas kort voor het einde van dit stuk komt de helling boven de 8%. De brede, drukke weg spoedt zich naar en door Meribel, een gigantisch wintersportoord. Maar dan, aan het einde van de bebouwing van Meribel, gebeurt het. Hier staat een bord met informatie over de verdere klim naar de Col de la Loze. Onder het spandoek begint een ongeveer 4 meter breed fietspad dat naar de pas leidt terwijl de weg hier eindigt voor gemotoriseerd verkeer. Het fietspad werd geopend in 2019 en vormde een jaar later het laatste stuk van een etappe in de Tour de France. Ik had op het internet een profiel gezien en wist dus dat de laatste 7 kilometer lastig zouden worden met een gemiddelde van 9,5%. Er was echter veel meer aan de hand want de helling bleek enorm te variëren. Soms is het fietspad nagenoeg horizontaal, dan helt het 20% of meer. Die enorme variabiliteit is er van het begin tot het einde en op allerlei lengteschalen, en is daarom in de profielen slechts deels zichtbaar. Het pad lijkt wel een speeltuin voor fietsers en het roept de vraag op of de bouwers dit expres hebben gedaan om iets unieks neer te zetten. Hoe dan ook is het een zware klus om hier boven te komen, dat wil zeggen dat was het voor mij en andere racefietsers. Of de vele e-bikers er ook zo veel moeite mee hadden? Op de col ontvouwt zich een weids uitzicht. Ik zag onder andere de Mont Blanc en de Écrins. Het fietspad loopt aan de andere kant van de berg door naar Courchevel.


Profiel Col de la Loze-west Col de la Loze-west

Camping Les Erables. Tip! Ideaal uitgangspunt voor Col du Grand Colombier en Col de la Biche. Veel gastvrijheid en zwembad nabij.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!