vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Col Petit-Bernard-zuidwest

CyclingUp: Col Petit-Bernard-zuidwest

Regio: Franse Alpen
Zwaarte: 851 kip
Hoogtemeters: 1379
Steilste kilometer: 10.0%

Steilste 250 m: 12%
Voet: 813 m    Top: 2188 m
Gemiddelde helling: 5.2%
Lengte: 26.5 km

Vanuit: Bourg-St Maurice
Staat van de weg (2018): redelijk
Andere racefietsers: 10-25 per uur
Motorvoertuigen: 60-180 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (4/5)
Restaurant of café bij top: ja

FOTO'S    
NE ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Col Petit-Bernard-zuidwest

Profiel Col Petit-Bernard-zuidwest

Deze klim naar de Col du Petit-Saint-Bernard is zeer afwisselend. Hij begint bij de rotonde net ten noorden van het station van Bourg-St Maurice. In het begin gaat het over drukke wegen, eerst naar Séez, waar het linksaf gaat in de richting van de col. Slechts langzaam (maximaal 6%) wordt er hoogte gewonnen. Na zeseneenhalve kilometer nemen we de afslag naar Montvalezan, om te beginnen aan een alternatief voor de brede, saaie D1090. Voor dit alternatief werd ook gekozen voor de rit naar la Rosière tijdens de Tour de France van 2018. Tot Montvalezan, tweeeneenhalve kilometer verderop, stelt het allemaal niets voor (3-5%) maar dan wordt de weg steiler. De volgende tweeeneenhalve kilometer, tot bij de tweede afslag richting la Rosière (sla de eerste over), hellen meestal 9%. De laatste kilometer voordat de grote weg (D1090) bereikt wordt, is de steilste van de hele rit (10,0%). Eenmaal op die grote weg is het ergste leed geleden. Tot de pas (nog 12 kilometer) helt de weg 3-6%. We passeren onder andere het wintersportoord la Rosière. Het laatste stuk voor de pas vond ik indrukwekkend. Eerst staat daar het enorme beeld van de monnik Bernhard van Menthon, naar wie de pas en de sint-bernardshonden genoemd zijn. Daarna duikt bij goed zicht aan de linkerzijde van de weg de Mont Blanc op.


Profiel Col Petit-Bernard-zuidwest Col Petit-Bernard-zuidwest

Camping Les Erables. Tip! Ideaal uitgangspunt voor Col du Grand Colombier en Col de la Biche. Veel gastvrijheid en zwembad nabij.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!