vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Oberalppass-west

CyclingUp: Oberalppass-west

Regio: Zwitserland
Zwaarte: 676 kip
Hoogtemeters: 947
Steilste kilometer: 9.7%

Steilste 250 m: 11%
Voet: 1102 m    Top: 2044 m
Gemiddelde helling: 5.8%
Lengte: 16.2 km

Vanuit: Göschenen
Staat van de weg (2020): goed
Andere racefietsers: 5-10 per uur
Motorvoertuigen: 60-180 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (3/5)
Restaurant of café bij top: ja

FOTO'S     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Oberalppass-west

Profiel Oberalppass-west

De klim naar Oberalppas vanuit het westen begint in Göschenen. Na een rustige aanloop van een kilometer (3-4%) gaat het scherp rechtsaf de hoofdweg op. De volgende drie kilometer fietst men door een steil dal, op zijn laatst is het zelfs een kloof, de zogenaamde Schöllenen. Deze was lange tijd een onoverkoombare hindernis voor de aanleg van een doorlopende weg over de Gotthard, totdat in 1198 de Teufelsbrücke tot stand kwam. In de Schöllenen is heel veel verkeer (en een treintje). Gelukkig kan men na de vierde haarspeldbocht (naar links buigend) de weg verlaten en verder fietsen over een meestal ruim van de weg gescheiden fietspad. Dat pad is vaak goed steil, zij het nooit langdurig. Hier ligt de steilste kilometer van de hele rit (9,7%). Na de Schöllenen volgt een nagenoeg horizontale kilometer. In Andermatt slaat men linksaf richting Oberalppas. Er resteren nog 600 hoogtemeters. De weg helt op de eerste vijf kilometer meestal 7%. Dan volgen drie kilometer, die nog wat gemakkelijker zijn (5-6%). Kort na een langgerekt meer (Oberalpsee) wordt ten slotte de pas bereikt. De eerste paar kilometer na Andermatt vond ik het fraaiste deel van de rit dankzij de uitzichten, onder andere in zuidoostelijke richting op het Unteralptal en in westelijke richting op het Urserental en de bergen daarachter.

Men kan de hier voorgestelde klim verlengen door niet in Göschenen maar lager in het Reussdal in Amsteg te beginnen. Dat vergroot de afstand met 16,2 kilometers, de hoogtemeters met 623 en de zwaarte met 357 kliminspanningspunten.


Profiel Oberalppass-west Oberalppass-west

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!