vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

El Angliru

CyclingUp: El Angliru

Regio: Spanje
Zwaarte: 1518 kip
Hoogtemeters: 1268
Steilste kilometer: 17.6%

Steilste 250 m: 22%
Voet: 317 m    Top: 1556 m
Gemiddelde helling: 9.5%
Lengte: 13.0 km

Vanuit: La Vega (Riosa)
Staat van de weg (2022): redelijk
Andere racefietsers: 5-10 per uur
Motorvoertuigen: <10 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (4/5)
Restaurant of café bij top: nee

FOTO'S     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
El Angliru

Profiel El Angliru

De klim vanuit La Vega naar El Angliru (klemtoon op de tweede en dus niet op de laatste lettergreep) is waarschijnlijk Spanje's meest beruchte klim. Sinds 1999 is hij acht keer (tot en met 2021) opgenomen in de Vuelta, als slot van een etappe. Het is een ware scherprechter. Dat komt niet door de hoogtemeters. Dat zijn er in totaal 1268, niets bijzonders dus. De oorzaak is het 6 kilometer lange gedeelte van de beklimming, dat 7 kilometer voor de finish begint. De weg helt hier gemiddeld 13,7%, geen enkel 500 meter segment heeft een helling van minder dan 12% en twee passages zijn aanzienlijk steiler. De eerste daarvan (Cuesta las Cabanes) bevindt zich kort na het begin van die steile 6 kilometer en is enkele honderden meters lang. De weg slinger hier met kort op elkaar volgende bochten omhoog en de helling van de steilste strook van 250 meter is 19%. Daarna volgen 2,5 kilometer van meestal 12%, alvorens de meest beruchte passage van El Angliru, La Cueña las Cabres, begint. Die passage bevat een steilste kilometer van 17,6% en een steilste strook van 250 meter van 22%. Ik was maar wat blij dat ik deze passage haalde zonder af te stappen. Maar pas op en juich niet te vroeg. Er volgt een kleine kilometer verderop nog een zeer steile strook van 250 meter (17%). Ik ben in de klim niet gevallen maar dat was bepaald niet ondenkbaar. Je kunt op de Angliru zijwaarts vallen door te langzaam te fietsen, achterover vallen als het voorwiel omhoog komt op een steil stuk en je kunt wegslippen op de koeienstront. Die gemeen steile 6 kilometer worden voorafgegaan door een 4,5 kilometer lange, bochtige passage met een normale helling (meestal 8-9%) en daarna ruim een kilometer waarin men genoeg rust heeft (1-6%) om zich nog te kunnen bedenken voordat de grote uitdaging begint. Na de steile 6 kilometer is het een maķkie tot de finish op de parkeerplaats. Na een colletje gaat het zelfs wat omlaag (netto 17 meter). Ten slotte zij opgemerkt dat het wegdek van de smalle weg verrassend goed is (in 2022).


Profiel El Angliru El Angliru

intoAsturias
Voor tochten in de prachtige en afwisselende natuur van Asturië.

Grazalema Cycling Adventures biedt fietstochten met gids en verhuurt racefietsen, MTB's en e-bikes in het prachtige Andalusië.

Camping Alpujarras in Laroles, langs de weg naar de Puerto de la Ragua, biedt prachtige uitzichten, groen gras, heerlijke maaltijden en veel gastvrijheid.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!