vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Col de Vars-noord

CyclingUp: Col de Vars-noord

Regio: Franse Alpen
Zwaarte: 885 kip
Hoogtemeters: 1254
Steilste kilometer: 9.9%

Steilste 250 m: 11%
Voet: 896 m    Top: 2109 m
Gemiddelde helling: 5.4%
Lengte: 22.6 km

Vanuit: Guillestre
Staat van de weg (2013): redelijk
Andere racefietsers: 10-25 per uur
Motorvoertuigen: >180 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (2/5)
Restaurant of café bij top: ja

FOTO'S    
S ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Col de Vars-noord

Profiel Col de Vars-noord

De Col de Vars verbindt twee gebieden met fameuze cols, namelijk de Queyras in het noorden met de Mercantour in het zuiden. De Col de Vars zelf is niet erg opmerkelijk maar de noordkant overbrugt een behoorlijk hoogteverschil (1113 m). Helaas is de weg druk en de omgeving dankzij skigebieden niet altijd aantrekkelijk. De tocht begint waar de D902A zich afsplitst van de N94 en de eerste drie kilometer zijn licht met een helling van 2-4%. Dan, op het punt waar de weg naar Risoul afbuigt, wordt het steiler. Er volgen 7,5 kilometer met een vrij constante helling (meestal 7-9%). Daarna wordt het gemakkelijker. De klim wordt zelfs onderbroken door een paar afdalingen. Vijf kilometer verder, bij het passeren van Ste-Marie-de-Vars en Les Claux, volgt weer een lastigere passage (7-8%). De laatste 3-4 kilometer, als de skigebieden zijn gepasseerd, zijn de fraaiste, mede dankzij enkele kleine meren langs de weg. Wees wel voorzichtig met aanleggen bij de Refuge Napoléon. Een stuk taart kost er 6,5 euro.


Profiel Col de Vars-noord Col de Vars-noord

Camping Les Erables. Tip! Ideaal uitgangspunt voor Col du Grand Colombier en Col de la Biche. Veel gastvrijheid en zwembad nabij.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!