vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Col de Pontis-noord

CyclingUp: Col de Pontis-noord

Regio: Franse Alpen
Zwaarte: 419 kip
Hoogtemeters: 496
Steilste kilometer: 11.2%

Steilste 250 m: 12%
Voet: 805 m    Top: 1301 m
Gemiddelde helling: 7.1%
Lengte: 7.0 km

Vanuit: les Eygoires
Staat van de weg (2020): redelijk
Andere racefietsers: 1-5 per uur
Motorvoertuigen: <10 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (4/5)
Restaurant of café bij top: nee

FOTO'S    
S ZIJDE     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Col de Pontis-noord

Profiel Col de Pontis-noord

Vanuit het noorden is de klim naar de Col de Pontis (419 kliminspanningspunten oftewel kip) gemakkelijker dan vanuit het zuiden (492 kip). Omdat het aantal hoogtemeters vrijwel gelijk is, wordt het verschil veroorzaakt door de helling. Terwijl bij de klim vanuit het zuiden 10% de norm is, wordt vanuit het noorden de 9% slechts overschreden in het gedeelte kort na het gehucht Pontis. Daar ligt dan wel meteen een kilometer van 11,2%. De beklimming begint op de weg (D954), die vanuit Savines-le-Lac langs de zuidelijke oever van het stuwmeer loopt, bij de locatie Les Eygoires. Vanaf daar fietsen we eerst 2,5 kilometer over de D954 (2-9%) om dan scherp linksaf te slaan. Er volgen 2,5 kilometer over een smalle weg, die tussen weilanden en door bos met onder andere beuken naar Pontis leidt. Daarna komt het al genoemde steilste stuk van de rit met een adembenemend panorama over het stuwmeer en de bergen daarachter. De laatste halve kilometer van de klim zijn bijna horizontaal en eindigen bij de col, die slechts met een minibordje aangegeven is.


Profiel Col de Pontis-noord Col de Pontis-noord

Camping Les Erables. Tip! Ideaal uitgangspunt voor Col du Grand Colombier en Col de la Biche. Veel gastvrijheid en zwembad nabij.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!