vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Griesalp

CyclingUp: Griesalp

Regio: Zwitserland
Zwaarte: 685 kip
Hoogtemeters: 749
Steilste kilometer: 15.9%

Steilste 250 m: 18%
Voet: 706 m    Top: 1409 m
Gemiddelde helling: 5.2%
Lengte: 13.5 km

Vanuit: Reichenbach
Staat van de weg (2023): goed
Andere racefietsers: 0-1 per uur
Motorvoertuigen: 10-30 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (4/5)
Restaurant of café bij top: ja

Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Griesalp

Profiel Griesalp

Omdat tijdens de vakantie mijn mobiele telefoon gestolen is, heb ik geen foto's van deze klim. Ik zou het erg waarderen als je foto's van deze rit maakt en ze naar mij opstuurt. Let er in dat geval op dat de weg op de foto's staat. Fietsers mogen er ook op staan maar niet te groot. Ik zal je bijdrage vermelden in deze tekst.

De rit door het Kiental naar de Griesalp is landschappelijk prachtig en de laatste anderhalve kilometer is zeer uitdagend. Als men vanuit Reichenbach het Kiental in fietst, ziet men weldra aan het einde van het dal een keten van met sneeuw en ijs bedekte bergen opduiken. In die keten is de Blüemlisalp (3663 m) de hoogste. Later worden verder naar links nog andere hoge bergen zichtbaar. Zij vormen een schitterende achtergrond van het groene dal. De weg is in het begin al rustig en wordt verderop in het dal nog rustiger. Meestal gaat het niet steil omhoog, met uitzondering van een passage met drie haarspeldbochten kort na het begin (8%) en een passage na zo'n 8 kilometer fietsen, kort na het dorp Kiental (9-10%). Nog twee kilometer verder valt in een breed deel van het dal een vlechtend stuk van de beek op. Hier was in 1972 door toedoen van een modderstroom een meer ontstaan (de Tschingelsee), die inmiddels verland is. Direct daarna volgt het slotakkoord van de klim, waarin de weg zich door de Griesschlucht naar de Griesalp omhoogwerkt. Hier worden in anderhalve kilometer 222 hoogtemeters overwonnen (gemiddeld 14,8%). De steilste strook van 250 meter helt 18% maar kortere stukjes zijn nog steiler. Na deze inspanning kan men bij de Griesalp op een terras heerlijk uitrusten.


Profiel Griesalp Griesalp

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!