vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
   

Lagos de Covadonga

CyclingUp: Lagos de Covadonga

Regio: Spanje
Zwaarte: 960 kip
Hoogtemeters: 1070
Steilste kilometer: 13.4%

Steilste 250 m: 15%
Voet: 83 m    Top: 1118 m
Gemiddelde helling: 6.0%
Lengte: 17.2 km

Vanuit: Cangas de Onís
Staat van de weg (2014): redelijk
Andere racefietsers: 5-10 per uur
Motorvoertuigen: 60-180 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (3/5)
Restaurant of café bij top: ja

FOTO'S    VIDEO     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Lagos de Covadonga

Profiel Lagos de Covadonga

Je bent aan het klimmen en echt moe, want de weg is gemeen steil. En dan zie je voor je een stuk weg dat nog steiler is en waarvan het einde niet in zicht is. Deze beschrijving past op La Huesera (het knekelveld), een passage van ongeveer een kilometer lang met een helling van 13,4%. De hele klim heet de Lagos de Covadonga, een klassieker, die tijdens de Vueltas van 1983-2014 19 keer gereden is. Toch is er nog een belangrijke reden waarom deze klim zo fameus is. Tijdens de rit passeert men Covadonga, de locatie waar naar verluidt in het jaar 722 de Reconquista, de herovering van Spanje door de christenen op de Moren, begon met een gewonnen veldslag. En jawel, de overwinning was te danken aan het kruis dat de leider van de christenen, Don Pelayo, van Maria had ontvangen. Dit maakt Covadonga een heilige plaats voor de Spanjaarden. De klim eindigt bij twee meertjes. Deze trekken hordes toeristen aan, die hier slechts kunnen komen door de bus vanuit Covadonga te nemen. Daarom is de weg relatief rustig maar helaas vormen de vele bussen een overlast omdat veel van hun chauffeurs lijken te geloven dat de weg alleen van hen is. Wat het klimwerk betreft, dat begint echt bij de rotonde in de buurt van Covadonga, waar de weg voor personenauto's geblokkeerd is. De volgende vijf kilometer zijn zwaar met een helling tussen 7 en 11%. Dan komt de reeds beschreven climax, La Huesara, die eindigt met een bocht naar rechts. De laatste 5 kilometer zijn variabel. Er is een afdaling van 33 hoogtemeters, er zijn steile stukken (tot 13% voor een strook van 250 meter) en er is gemakkelijk klimwerk. De klim eindigt bij de Colláu Les Valeres (1118 m), ongeveer 1 kilometer voor het bezoekerscentrum. Volgens foto's die ik gezien heb zijn de meren en hun omgeving wonderschoon maar ik kan dit niet bevestigen omdat in het bovenste deel van de rit ons uitzicht beperkt was tot de dichtstbijzijnde 20 meter. Zie ook het verhaal van Frank over deze klim.


Profiel Lagos de Covadonga Lagos de Covadonga

intoAsturias
Voor tochten in de prachtige en afwisselende natuur van Asturië.

Grazalema Cycling Adventures biedt fietstochten met gids en verhuurt racefietsen, MTB's en e-bikes in het prachtige Andalusië.

Camping Alpujarras in Laroles, langs de weg naar de Puerto de la Ragua, biedt prachtige uitzichten, groen gras, heerlijke maaltijden en veel gastvrijheid.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!