vlag   vlag   vlag   vlag   vlag

Col de Sarenne-zuid

CyclingUp: Col de Sarenne-zuid

Regio: Franse Alpen
Zwaarte: 1111 kip
Hoogtemeters: 1354
Steilste kilometer: 12.6%

Steilste 250 m: 14%
Voet: 743 m    Top: 1999 m
Gemiddelde helling: 5.7%
Lengte: 22.1 km

Vanuit: Le Clapier
Staat van de weg (2015): matig
Andere racefietsers: >25 per uur
Motorvoertuigen: <10 per uur
Landschappen en weg: circle landscape (5/5)
Restaurant of café bij top: nee

FOTO'S    VIDEO     Download gpx

  vlag   vlag   vlag   vlag   vlag
Col de Sarenne-zuid

Profiel Col de Sarenne-zuid

Welk een fantastische col! In de laatste zeven kilometer, vanaf Clavan-le-Haut, zijn er schitterende uitzichten, de weg is smal en steil en er is nagenoeg geen verkeer. Het enige minpunt van dit gedeelte van de klim is de grote hoeveelheid grint op het asfalt. Ik laat de beklimming beginnen in Le Clapier, vanwaar hij negen kilometer over de D1091 richting Briançon loopt. Hierin zit een afdaling van 65 hoogtemeters maar netto worden er 300 gewonnen tot de stuwdam bij het Lac du Chambon. Vanaf de afslag naar Mizoën wordt het menens (9-12% gedurende anderhalve kilometer). Er volgen een afdaling van 30 meter, een steilere (tot 11%) en dan weer een gemakkelijke passage. Tot zover is het wegdek uitstekend. Dan, begint bij Clavans le Haut dus het bijzonder fraaie gedeelte. Eerst is de weg matig steil (meestal 7-8%) en gaat het noordwaarts. Vanaf Le Perron slingert de weg met een aantal haarspeldbochten westwaarts en later zuidwestwaarts in de richting van de pas. Hierdoor worden de reuzen van de Écrins (met name La Meije, 3983 meter, en Roche de la Muzelle, 3564 meter), die eerst achter de fietser lagen, beter zichtbaar. Ook is dit deel goed steil, 8-10% volgens het profiel, maar op kleine schaal zijn hier ook duidelijk steilere passages. De col heeft de merkwaardige hoogte van 1999 meter.


Profiel Col de Sarenne-zuid Col de Sarenne-zuid

Camping Les Erables. Tip! Ideaal uitgangspunt voor Col du Grand Colombier en Col de la Biche. Veel gastvrijheid en zwembad nabij.

Tour for Life
Rijdt deze zomer de unieke en klassieke 8-daagse wielrentocht van Noord-Italië naar Zuid-Nederland voor Artsen zonder Grenzen!